fredag den 19. november 2010

Familiesammenføring til Sverige

Familiesammenføring til Sverige = familiesammenføring via EU-regler

Den såkaldte Sverigesløsning eller Malmømodellen handler ikke om Sveriges mere åbne indvandringspolitik. De er mere åbne på den anden side af sundet, men det er altså ikke derfor, at vi med fordel kan flytte til Malmø, når vi vil leve med vores ægtefæller og børn under 21 år.

Det handler om, at EU-reglerne træder i kraft, når du bor i et andet EU-land end dit hjemland. Absurd, men vi har som danskere færre rettigheder i vores hjemland end det EU foreskriver. Dette gælder også i EØS-landene: Norge, Island, Lichtenstien og Schweiz.

I Sverige er du som dansker ikke omfattet af Sveriges regler, men af EU-reglerne, som giver dig lov til at medbringe din ægtefælle eller partner samt dennes eventuelle børn under 21 år uanset deres statsborgerskab.

Du skal blot opfylde det simple krav, at du skal kunne forsøge dig selv og din familie. Dette krav er opfyldt, såfremt du har et job i Sverige, eller hvis du har job i Danmark og pendler over øresund hver dag. Eller på anden måde kan dokumentere, at du kan forsøge dig og din familie.

Efter en periode i Sverige eller et andet EU/EØS-land end det, hvor du selv er statsborger, har du også ret til at tage din familie med dig, hvis du flytter tilbage til Danmark.

I Sverige skal du forklare, at du har til hensigt at blive i Sverige i mindst 12 måneder for at blive registreret i folkeregistret. Sørg for at få en lejekontrakt der rækker til mindst 12 måneder, eller forklar skatteverket, at du kigger efter noget permanent.

De danske myndigheder informerer generelt rigtig dårligt om disse regler, da det jo strider imod Venstre, De Konservative og Dansk Folkepartis ønske, at danskere bringer udenlandske ægtefæller og børn født af danskere i udlandet med sig hjem. Men reglerne er der og de gælder for alle danskere bosat i alle EU/EØS- lande.

Eu-reglerne er endnu engang blevet aktuelle med de nye stramninger i familiesammenfæringsreglerne i Danmark. Læs mere om Pointsystemet her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar